top of page
  • Kene Vernik

Unetuse KKT sobib kõige paremini!

Unetuse KKT (kognitiiv-käitumisteraapia) sobib kõige paremini, kes COVID-19 ajal on kaotanud oma hea une. Mitmed uuringud näitavadki seda, et pandeemia ajal on inimeste uni väga kehvaks läinud. Aidanud on neid kõige enam aga unetuse KKT. Soovitan minagi pöörduda unearsti või unenõustaja vastuvõtule, kes oskab unetuse KKT-d. Euroopa Unetuse Võrk (European Insomnia Network (EIN)) ja mitmed muud uneliidud on toonud välja olulised punktid, mida on vaja jälgida, et uni sellel raskel ajal muutuks paremaks.


1. Hoia oma uni kindlas rütmis, mine voodisse ja tule üles kindlal ajal.

2. Stressi vähendamiseks soovitatakse stressist rääkida. Kas kirjutad oma muremõtted üles ja leiad võimalikud lahendused või räägid oma lähedastega sellest. Hea, kui teed seda kindlal ja limiteeritud ajal. Näiteks annad omale päevas 2-3 muretsemise aega. Sellega väheneb mure hulk õhtuks ja saad rahulikumalt uinuda. 3. Kasuta oma voodid vaid magamiseks ja seksuaaltegevuseks. Ära tee seal muid tegevusi (nutiseadmes olemine, teleka vaatamine, söömine, töötamine jne). 4. Kasuta pandeemia aega ka selleks, et saavutada rohkem oma naturaalne magamise aeg (varajased, keskmised ja hilised magajad). 5. Luba oma kehal olla selles naturaalses unerütmis ja hoia seda. 6. Suhtle rohkem interneti abil oma lähedastega, tuttavate ja sõpradega. Kasutage neid võimalusi, mida tänapäeva nutiseadmed võimaldavad. Aga! Nutiseadmeid ei tohi võtta endaga voodisse ja 1-2 tundi enne magama minekut võiks juba ekraanid kinni minna. 7. Hoia end aktiivsena tegevustes, mis sulle meeldivad ja mis sind õnnelikuks teevad. Võimalik, et on neid tegevusi, mida oled ammu tahtnud teha aga aega pole olnud ja nüüd on selleks võimalus. 8. Ära ahmi liigselt COVID-19 seotud uudiseid. Vaata pigem üle oma magamise keskkond, et see oleks sulle mugav. 9. Ole füüsiliselt aktiivne igapäevaselt. Tee trenni, liigu. 10. Proovi saada võimalikult palju päevavalgust, eriti hommikul, aga hoia ka õhtul toas valgust. Ära istu pimedas, alles 1-2 tundi enne und võid valgust hämaramaks keerata. 11. Leia õhtuks, enne magama minekut, mõnusad tegevused. Loe raamatut, kuula rahulikku muusikat, tee joogat jne. 12. Hoia oma toitumine korras. Kui sa päeval ei liigu, siis ei ole vaja ka liialt süüa. Väga hilja söömine samuti pole unele hea.



Recent Posts

See All

Unisuse üks põhjus võib olla...

Psühholoog ja unenõustaja Kene vernik tõdeb, et sageli võib krooniline unevõlg tekkida sellest, kui ei teata oma kronotüüpi. Mis see kronotüüp siis täpsemalt on ja kuidas teada, kas oled lõoke, karu,

bottom of page